Често задавани въпроси

С коя куриерска фирма работите?

За всички поръчки направени през онлайн магазина , доставката се извършва чрез куриерска фирма ЕКОНТ. За поръчки направени на стойност над 100лв, получавате БЕЗПЛАТНА доставка до офис на ЕКОНТ. За поръчки на стойност под 100 лв. – доставката се заплаща от страна на купувача.

Доставката до адрес се заплаща от страна на купувача, без значение от стойноста на поръчката. Цената за доставка до Ваш адрес зависи от избрания модел и големина на велосипеда, за повече информация може да се свържете с нас в контактната форма на сайта. Срокът за доставка е от 1 до 3 работни дни до офис на ЕКОНТ и от 3 до 5 работни дни до Ваш адрес.

За колко време пристига поръчката?

Стараем се да изпратим всяка поръчка максимално в най-кратки срокове. Поради естеството на работа, след като потвърдим вашата поръчка, нашите механици отделят нужното внимание и време за да центроват и настроят вашият велосипед, така че той да работи без проблемно след като го получите.
Всяка направена поръчка преди 14:00ч. в работен ден, се изпраща на същия ден. Всяка поръчка, направена след 14:00ч. в работен ден, се изпраща на следващия работен ден. Срокът на доставка е от 1 до 3 работни дни до офис на куриерската фирма и от 1 до 5 работни дни до адрес на клиента. Указаният срок започва да тече след потвърждение на поръчката.

Забележка! По време на сезонни кампании възможно е срокът за доставка да се удължи с 1-2 дена, за което ще бъдете уведомени предварително по телефона.

Можете ли да ме консултирате при избор на велосипед?

ДА! Нашите опитни специалисти са на разположение за да Ви помогнат със съвет при избора на велосипед, независимо дали велосипеда е за Вас самите, за вашето дете или Ваш близък.

Консултацията е напълно БЕЗПЛАТНА.

Велосипедите Ви имат ли гаранция?

Да! Всеки наш велосипед пристига при Вас с гаранционна карта издадена на вашето име. Гаранцията на продуктите е 24 месеца и започва да тече от датата на закупуване. Повече информация може да получите в раздел „ГАРАНЦИЯ“ от падащото меню.

Сглобен ли ще получа велосипеда?

Велосипедите пристигат при Вас сглобени, центровани и почти готови за каране. Поради обемния си вид, за да им осигурим оптимални транспортни размери, завъртаме кормилото в посока към рамката и НЕ монтираме педалите. Единственото, което трябва да направите, е да навиете педалите и да стегнете кормилото. За да монтирате педалите ще Ви е необходими гаечен ключ номер 15 и комплект шестограми за кормилото, те НЕ са включени в покупката за велосипеда. Всеки велосипед е опакован старателно от нас, така че той да пристигне без забележки при Вас.
Услугата по сгобяването и настройването на велосипеда е БЕЗПЛАТНА.

Мога ли да върна закупен от Вас велосипед?

На основание чл. 50 от Закона за защита на потребителите, Имате възможност да върнете стоката, която сте закупили в срок от 14 дни от датата на получаване, ако не сте напълно задоволени от покупката си. Единственото условие е продуктът да бъде неизползван и в състояние, в което е получен. За да върнете закупената стока трябва да се свържете с нас по телефон или имейл, както и да ни изпратите снимки на стоката в състоянието, в което желаете да го върнете.

Транспортните разходи при връщане на продукт са за сметка на клиента.

ВАЖНО!!! Велосипедът не трябва да има следи от употреба (не трябва да е ползван) или да е с нарушен търговски вид.

Как мога да платя?

Може да заплатите вашата поръчка по един от следните начини:

чрез наложен платеж(плащате при получаване на поръчка в офиса на куриера или на посочения от Вас адрес. Може да заплатите в брой или чрез дебитна/кредитна карта)

плащане с карта в онлайн магазина (дебитна/кредитна, издадена на територията на ЕС и с титуляр името на човека, направил поръчката)

Пратката ми ще има ли опция преглед?

ДА, независимо дали сте поръчали до офис на куриера или до Ваш адрес, имате право да прегледате продукта който сте поръчали и след това да го заплатите. Ако има проблем с пратката и имате претенции относно транспортни дефекти, моля незабавно да се свържете с нас преди да сте го заплатили.

Важно!!! Пратки които имат транспортни дефекти или нарушен търговски вид, ако не са констатирани по време на приемането от страна на клиента, не могат да бъдат повод за рекламация.

Не пропускайте най-новите велосипеди и промоции

Абонирай се за нашия бюлетин и получи 30 лв. отстъпка за първата си поръчка

whatsapp chat