Доставка и начин на плащане

Информация за доставка

За всички поръчки направени през онлайн магазина , доставката се извършва чрез куриерска фирма ЕКОНТ. За поръчки направени на стойност над 100лв, получавате БЕЗПЛАТНА доставка до офис на ЕКОНТ. За поръчки на стойност под 100 лв – доставката се заплаща от страна на купувача.

Доставката до адрес се заплаща от страна на купувача, без значение от стойноста на поръчката. Цената за доставка до Ваш адрес зависи от избрания модел и големина на велосипеда, за повече информация може да се свържете с нас в контактната форма на сайта. Срокът за доставка е от 1 до 3 работни дни до офис на ЕКОНТ и от 1 до 5 работни дни до Ваш адрес.

Начини на плащане

Може да заплатите вашата поръчка по един от следните начини:

– чрез наложен платеж (плащате при получаване на поръчка в офиса на куриера или на посочения от Вас адрес. Може да заплатите в брой или чрез дебитна/кредитна карта

– плащане с карта в онлайн магазина (дебитна/кредитна, издадена на територията на ЕС и с титуляр името на човека, направил поръчката)

т.5 “Доставка на стоките” от раздел “ОБЩИ УСЛОВИЯ” на онлайн магазина

5.1 Стоките се доставят до посочен от клиента адрес на територията на Република България. Стоките се доставят на клиента чрез куриерска фирма “Еконт” на адрес, посочен от клиента или в офис на куриерската фирма, в зависимост от избора на клиента.

5.2 Доставчикът се задължава да осигури подходяща опаковка на стоката и изпращането на съпътстващите стоката документи /гаранция, фактура или съответно касова бележка/. В случай на възражения отново опаковката на стоката и придружаващите я документи, клиентът следва писмено да уведоми доставчика на следния e-mail: info@paerbikes.com .

5.3 При невъзможност доставката да бъде осъществена не по вина на доставчика и/или куриера, лицето извършващо доставката оставя известие на посочения от клиента адрес, в което посочва телефон за връзка, на който клиентът следва да се обади в срок до 2 /два/ работни дни за да бъде уточнен нов срок за извършване на доставката. При невъзможност за доставка и при второ посещение не по вина на доставчика и/или куриера, договорът за продажба от разстояние автоматично се прекратява и доставчикът се освобождава от задължението си да достави поръчаната стока. Като неустойка за неизпълнението на договора от страна на клиента, доставчикът има право да задържи всички заплатени от клиента суми. Същата неустойка е дължима и в случай, че клиент неоснователно откаже да приеме дадена доставка.

5.4 Сроковете за доставка за налични на склад стоки са както следва:

– до офис на куриерската фирма – от 1 до 3 работни дни , считано от датата на потвърждение на поръчката.
– за адреси на територията на цялата страна – до 5 работни дни, считано от датата на потвърждение на поръчката;

Във всички случаи доставчикът има право да удължава посочените срокове за доставка с до 7 /седем/ работни

дни, за което купувачът предоставя изричното си съгласието си при приключване на поръчката, след натискане на бутона „Съгласен съм”.
При избран начин на плащане по банков път или с дебитна/кредитна карта, сроковете за доставка започват да текат от датата на получаване на цената на поръчката по банковата сметка на доставчика.

5.5. Доставчикът не носи отговорност за забава на доставка, в случай, че забавянето се дължи на вина на куриера/превозвача, извършващ доставката и/или поради независещи от доставчика обстоятелства.

5.6. При получаване на стоките клиентът или негов представител, намиращ се на мястото на доставка, е длъжен незабавно внимателно да прегледа стоката и, в случай на констатиране при прегледа на явни недостатъци, липсата на някой от придружаващи стоката аксесоари и/или на който и да е от изискваните от българското законодателство документи, клиентът незабавно информира лицето извършващо доставката, за което се съставя протокол. В допълнение клиентът незабавно уведомява доставчика на e-mail, посочен в т. 5.2. В случай, че доставчикът не бъде надлежно и своевремeнно уведомен, се счита, че стоката е приета в добро състояние и без недостатъци.

5.7. Всички рекламации на закупени от физически лица чрез електронния магазин стоки се извършват по правилата и в сроковете на закон за защита на потребителите, като в допълнение клиентът следва да уведоми доставчика на e-mail: info@paerbikes.com , като за всяка рекламация следва да приложи съответната фактура/касова бележка за закупените стоки или да посочи нейния номер и дата. Рекламация при явни дефекти се предявява при получаването на стоката, при първоначалния преглед, в рамките на деня на доставка, а при скрити дефекти – до шест месеца от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

5.8. Доставчикът има право да посочи куриерската фирма, която да извърши доставка на стоки до клиента, като във всеки един момент може да я промени, без да е длъжен за това предварително да уведоми клиента, стига това да не забави сроковете за доставка.

5.9. Рискът от загуба или повреда на стоките преминава върху клиента в момента, в който той или посочено от него трето лице, различно от превозвача, приеме стоките.

Не пропускайте най-новите велосипеди и промоции

Абонирай се за нашия бюлетин и получи 30 лв. отстъпка за първата си поръчка

whatsapp chat